Bietentocht 2023

terug naar overzicht

Het was stevig zeilen tijdens de Bietentocht 2023. Niet eens omdat het onstuimig was, wel omdat we zo ongeveer de hele tocht tegenwind hadden, ook op de vaart naar de startplek Colijnsplaat. 

In Colijnsplaat zat de stemming er gelijk goed in met een buffet bij café Juliana en een informatieve rondleiding naar de Nehelennia-tempel. De kinderen mochten oude munten zoeken. Er werd een Caudicariabeeldje uitgereikt aan de Linquenda II, de langst meevarende deelnemer aan de Bietentocht.

Op maandagochtend begon de dag met Goedemorgen Nederland die de Bietentocht in haar ochtenduitzending had.
Deze dag hield de wind een rustdag. Mooie ochtendplaatjes, dat wel. Met alle schepen door de opening van de Zeelandbrug; daarna was het vooral dobberen en later ook nog eens stroom tegen. De bestemming was eigenlijk de Bergse Diepsluis, maar dat bleek met deze wind te ver. Gelukkig mochten we Yerseke aandoen.

Op dinsdag is de vloot al kruisend alsnog naar de Bergse Diepsluis gevaren, waar bieten op de kant stonden die meegenomen moesten worden. Bij voorkeur aanleggen onder zeil. Dat leverde mooie taferelen op.
Op de terugweg een prachtig voordewindse koers, weer terug naar Yerseke.
In de middag kon groot en klein genieten van zeilen met kleine bootjes in de haven, een kinderactiviteit die iedereen weer even kind liet voelen.

Een stevige vaardag op woensdag, van Yerseke naar de Heen. Niet alle schepen hebben deze tocht zeilend afgelegd: kruisen op de Oosterschelde richting het Zijpe was hard werken. Na de Krammersluizen voer de vloot door naar de Heen.

Op donderdagochtend nog een zeiltraject net buiten op het Volkerak. Om 12 uur verzamelen voor de paarden, die de vloot naar Steenbergen hebben getrokken.

We sloten af met Bietenkeuring en prijsuitreiking.

Winnaars 2023

Bronzen bietenbel

  1. Spes
  2. De Blijde Aankomst
  3. Spartivento

Snelste zeiler (beurtvaartbord)

  1. Spes
  2. Spartivento
  3. Trouwe Hulp

Winnaar thema (suikermand)

  1. Wii sille 't besiikje
  2. De Blijde Aankomst
  3. Willy

Winnaar bietenkeuring (gouden peejenspa)

  1. Vrouwe Cornelia
  2. De Blijde Aankomst
  3. Janna

Winnaar Kiek van de week

     Dankbaarheid